מרזבים הם חלק ממערכת ניקוז המים במבנה ותפקידם לפנות מי גשמים. במאמר הבא נציג את הגורמים המשפיעים על עלותם ונסביר מה עומד מאחורי המחיר הממוצע
מערכת ניקוז המים בבניין פועלת בצורה פשוטה יחסית. תפקידה של המערכת הוא בעיקר לפנות מי גשמים ולמנוע הצטברות של מים על הגג. ברוב המבנים מסתפקים בהתקנת גגות משופעים, מרזבים חיצוניים ואולם יש מבנים בעלי גגות שטוחים עם מעקות, מבנים מדורגים הכוללים מספר מפלסי גג ומבנים עם צינורות שתפקידם להתמודד עם כמויות גדולות של מים.
התקנת מערכת ניקוז מים מתבצעת בשלב מוקדם של הקמת המבנה. בדומה למערכת הביוב, גם מערכת הניקוז לא צורכת אנרגיה. אפשר לחסוך בהוצאות על בניית או תיקון גגות בעזרת יצירת שיפוע לפינוי המים לנקודות מוכנות מראש: אדמה, תעלות או נחל טבעי. בנוסף, המערכת קיימת בקירות חיצוניים בלבד ולרוב בפינות הבניין. כתוצאה מכך היא אינה מתנגשת עם מערכות אחרות וקל לתקן אותה במידת הצורך.
גורמים המשפיעים על המחיר
יש שלושה גורמים עיקריים הקובעים כמה עולים מרזבים:
א. חומר – חומר הגלם הוא פקטור משמעותי בעלות הממוצעת של מערכות ניקוז מים. מי שבוחר להתקין מערכות המיוצרות מפח, נחושת או חומר אחר יכול ליהנות ממחירים אטרקטיביים. לעומת זאת, חומרים אחרים או מערכות ניקוז מים מאלומיניום יהיו יקרים יותר. הבחירה בין סוג כזה או אחר של חומרי גלם תלויה במיקום הבניין ובכמויות המים אותן הוא צפוי לספוג.
ב. מידות – עלות הפרויקט של התקנת מערכת ניקוז מים מחייבת איסוף מדויק של מידות. יש למדוד את האורך הכללי של הגג או המרפסת, לחשב את גודל הדירה ומתוך נתונים אלו לגזור את הגודל המשוער של מערכת ניקוז המים. החישוב הנפוץ הוא להתקנה של מערכת ניקוז מים פר מ"ר.
ג. התקנה – עלות מרזבים מתומחרת בנפרד מעלות ההתקנה. יש אנשי מקצוע המגלמים בתוך הצעת המחיר גם את החומר וגם את ההתקנה, אולם חשוב לוודא ולתאם זאת מראש. לא תמיד ההתקנה הזולה היא גם המשתלמת ביותר. לעיתים עדיף להשקיע בהתקנה מקצועית שתחזיק מעמד לאורך שנים ותאפשר ניקוז יעיל של המים גם בחורף סוער במיוחד.
ד. נגישות – רוב מערכות ניקוז המים מותקנות במקום נגיש. במידה והמערכת אינה נגישה, אנשי המקצוע גובים תוספת בשיעור של 10%-15% מהמחיר המקורי על העבודה.
טווח מחירים
התקנת מרזב חיצוני כולל צינור ירידת מים לצורך פינוי יעיל תעלה 90-150 ש"ח. העלות כוללת גם אספקת חומרים וגם התקנה. זהו מחיר אטרקטיבי בהשוואה לאלטרנטיבות וכדאי להשקיע בו עוד טרם תחילת החורף.
לצורך השוואה, תיקון שלד גג יחד עם חיזוק קורה או חלקים רופפים יעלה 600-1,000 ש"ח. החלפת גג רעפים לצרכי שיפוע תעלה 150-200 ש"ח בעוד התקנת ארגז רוח תעלה 170-250 ש"ח.